sábado, 12 de mayo de 2007

Una república bananera o una democràcia?

Dijous es produïa a València un fet més propi de república bananera que d’una democràcia europea com la nostra. I és que aquestes municipals estan resultant en un mediocre pols entre les forces polítiques principals de l’Estat: PP i PSOE. En aquesta cursa per manifestar que la legislatura dels socialistes no ha donat resultats esperançadors i convincents als ciutadans o per revalidar el triomf del 14 de març de 2004, doncs les municipals revel.len el suport ciutadà als partits com si d’una predicció de les generals es tractés, sembla que tot s’hi val.

A La Vanguàrdia llegia fa uns dies que la gran participació dels electors francesos cridats a les urnes el passat 6 de maig, d’on sortí elegit el candidat d’UMP Nicolas Sarkozy, no és sense motiu aparent. Les propostes dels diferents partits, sobretot les dels candidats a la segona volta, són riques i dirigides a finalitats realment necessàries per la ciutadania. Els francesos se senten motivats a exercir el seu dret a vot amb programes electorals que s’involucren en problemes reals. No és ideal la comparació d’unes eleccions presidencials amb unes municipals, però crec que per aquí és per on s’ha de començar.

A Espanya, però, el nivell d’ofertes dels partits es redueix a simples i trivials promeses innecessàries; i és que, com deia, tot és possible. I sinó, parlem de l’espectacle que es va viure a València, amb el que començava aquestes línies.

Bernie Ecclestone, president de Formula One Administration, assegurava que la ciutat valenciana gaudiria d’un Gran Premi de Fórmula 1 si era reelegit el President de la Generalitat, Francisco Camps. Ecclestone condicionava el contracte que faria de València seu d’un GP durant sis anys a què guanyés la candidatura del President de la Generalitat de les files del Partit Popular. Una maniobra més per aconseguir el manteniment del poder al tradicional feu del PP.

Multitud de crítiques han plogut ja sobre les paraules d’Ecclestone. Fernández De la Vega reaccionava afirmant que les declaracions eren un “insult, una falta de respecte a institucions, valencians i espanyols en general”. Segons la Vicepresidenta primera del govern espanyol, les lamentables paraules d’Ecclestone demostren una “clara falta de cultura democràtica”, apunta que “el propietari d’una empresa privada no pot anar a cap país a condicionar la voluntat democràtica dels seus ciutadans”. Personalment, no puc estar més d’acord amb la socialista.

Tampoc s’ha fet esperar l’actuació del president de FOA, que intentant rectificar puntualitava ahir que en cap moment va vincular el Gran Premi en un circuit urbà a la continuïtat de Camps a la Generalitat valenciana. Bernie Ecclestone excusà la seva desafortunada intervenció aclarant que el que va dir era que “no formalitzaria el contracte fins passades les eleccions, ja que no sabia amb qui el firmaria”. Barata esmena a la seva criticada intervenció. Val a dir que no és la primera vegada que Ecclestone protagonitza un fet d’aquesta mena. A Anglaterra va ser sonada la donació feta pel màxim responsable de la Fórmula 1 al Partit Laborista.

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Sembla que a la política tot s'hi val. I es que no anem bé...
Des de Sant Cugat et saluden dues seguidores teves. Fins aviat!

Majé i Marta

Floc dijo...

Moltes gràcies per haver participat! M'ha fet molta il.lusió! Espero que us hi animeu més, que també està bé parlar d'aquests temes, crear una mica de debat i polèmica. Tot i que per polèmic l'escàndol dels protagonistes d'aquesta entrada. Sembla mentida que encara hi hagi gent que jugui amb els interessos dels ciutadans d'aquesta manera.

Per cert, des d'aquí també moltes felicitats Martona!!!

BETxitux!

Anónimo dijo...

Moltes gràcies cosineta!!
I espero que segueixis amb aquesta il·lusió perquè estan molt bé tots aquests escrits.

1 abraçada ben forta!

Marta